Dohodnina1Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste nam v letu 2017 podarili 0,5 % dohodnine.

 

Stičišče Prehod

novo4

 

 

Logo

Glasilo društva

novo.gif  
Mala  
 PDF Marec/April 2018  

 

Novice društva

Projekti

Izvajamo

Glavni

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes97
mod_vvisit_counterVčeraj284
mod_vvisit_counterTa teden381
mod_vvisit_counterTa mesec4256
mod_vvisit_counterVsi1089670

Prisotni na spletu

Prisotni 172 gostov .

Statistika ogledov

Števec pogledov vsebine : 6656811
Sporočilo
  • Obvestilo o uporabi piškotkov

    Spletni portal uporablja piškotke za potrebe analize obiskov in za izmenjavo prispevkov.

Scandiano

OdhodŽe kar nekaj časa smo v okviru projekta Prehod, financiranega s strani Ministrstva RS za delo, družino in socialne zadeve in Evropskega socialnega sklada, ki ga vodi zavod Racio Social iz Celja v sodelovanju z URI Soča in MDGN Auris Kranj, naše študente pripravljali na različne izzive, ki jih čakajo na njihovi karierni poti. Poleg skupinskih srečanj, da se sploh spoznajo različni gluhi in naglušni šolarji, dijaki in študentje med sabo, so potekala tudi posamezna srečanja s svetovalko Urško Cimperšek. Na teh so se reševale predvsem posameznikove zagate. Naši študentje pa so: Nejc Ančimer, Gašper Rems, Petra Čanak, Janko Noč, Marko Lukan, Blaž Urh in Janez Koželj. Izrazili so željo, da bi organizirali krajši kuharski tečaj.

Tu nam je na pomoč priskočil kuhar Matej Toman, ki je drugače zaposlen v Kraljevi klubski hiši na igrišču za golf pri Bledu. Po uvodnem sestanku z njim in pregledu pogojev, v katerih bo delo potekalo, smo se kar kmalu pričeli učiti kuharskih veščin. Ker smo vedno dobre volje, smo medse sprejeli tudi Blaževo sestro Majo in Petrinega brata Timoteja Vida. Zraven pa sta bili tudi vedno pridna Mirsada Ibradžič in vseprisotna prostovoljka Jerica Kapus. Tako smo se srečevali kar nekaj ponedeljkov popoldne in spoznavali kuharske veščine. Na prvem delu tečaja smo se spoznavali predvsem z uporabo nožev in rezanjem. Zvečer smo se posladkali med drugim tudi s sadno kupo in sadno solato, in zdaj vemo tudi, kakšna je razlika med njima. Zavod Racio Social je že večkrat sodeloval na Festivalu Kyte (Kreative Youth in a Tolerant Europe) v Scandianu v Italiji, in tako je padla ideja, da združimo prijetno s koristnim, in se na festival odpravimo s skupino naših gluhih in naglušnih študentov. V Scandianu smo nameravali predstaviti naš odlični projekt Prehod s pripravo in predstavitvijo nekaj jedi, ki smo se jih naučili v kuharski delavnici. Po nekaj tednih kuhanja smo sami znali pripraviti kar nekaj jedi in smo se v okviru naših znanj, prostorskih zmožnosti in praktičnosti odločili, kateri jedi bi predstavili v Italiji. Izbrali smo jedi, narejeni iz sestavin, ki jih najdemo v Sloveniji in še vedno preprosti za pripravo. Ti dve jedi sta bili jabolčna pena in dimljena postrv na koromaču. Vsi smo že nestrpno čakali 25. april, dan, ko smo se odpravili proti zahodu. Seveda ni šlo brez logističnih težav in zamud. Dobili smo se pred Društvom Auris, tu so se nam pridružili še predstavniki Racia Social: Urška Pocajt Sumrak, Maša Grčar in Boštjan Jug. Vse potrebno smo pospravili v kombi in avtomobil, se že pred začetkom vožnje nasmejali in se odpeljali. Pot je bilo prav zanimivo spremljati; ceste, ceste, kilometri ceste. Na cilj smo prišli z manjšo zamudico, a še vedno veseli. Scandiano nam je bil simpatičen že na prvi pogled. Tam nas je pričakala gospa Leda in nas je odpeljala do našega domovanja za naslednjih nekaj dni. Vse stvari, tako sestavine za pripravo jedi kot našo prtljago, smo prinesli v stanovanje in se razgledali. Šele zdaj smo zadihali italijanski zrak. Ko smo vse uredili in se malo sprostili, pa je bila ura že kar pozna. Nekateri so se odpravili spat, spet drugi so se še malo spoznavali in klepetali. Sledila je bolj ali manj kratka noč, za to pa bolj ali manj prijetno vstajanje. S preostalimi udeleženci festivala smo se srečali na parkirnem prostoru pri lokalni kinodvorani, kjer smo počakali na avtobus, ki nas je odpeljal proti morju, proti mestu Cervia, blizu Riminija. Najprej smo se ustavili v tamkajšnjih solinah, kjer smo poslušali kratko predstavitev solin, kaj delajo in kako ter kakšno sol pridelujejo. V razstavnem prostoru so nam pokazali najbolj pogoste ptice, ki tam gnezdijo in živijo. Potem smo v roke dobili vsak svoj daljnogled in vodnik Andrea nas je odpeljal na pravo opazovanje ptic. Tako smo videli gnezdeče ptice, bili pa smo priča tudi nekaj spopadom samcev za ozemlje. Pripravili so nam tudi njihovo tipično malico, neke vrste kruh, namazan s pripravkom iz oljčnega olja in soli iz solin. Spet smo se vkrcali na avtobus in se odpeljali bliže morju. Tam je potekal festival spuščanja zmajev, ki ima v angleščini podobno ime kot festival, ki smo ga obiskali mi: Kite (ang. zmaj) Festival. Po kilometrih sprehodov po peščeni plaži, nabiranjem školjk, nekoliko nakupovanja spominkov nas je ves čas spremljal veter, ki je omogočal letenje zmajev. Ti so bili vseh vrst:od zmajev, priljubljene Hello Kitty, morskih deklic do letečih hudičkov. Posebno zanimivo je bilo opazovati sinhrono letenje več zmajev hkrati. Vsekakor dogodek, vreden ogleda, ki ne uide iz spomina kar tako. Proti večeru so organizatorji priredili druženje udeležencev v eni od hiš, ki se raztezajo ob vsej obali. Tam so se nam predstavili mlada skupina iz Švedske, hrvaške a-capella pevke gospelov in mlada italijanska kitarista. Če niso bili najbolj ubrani nastopajoči, so pa imeli občutek za zabavanje občinstva. Vsem pa velja izraziti pohvalo za pogumen nastop pred neznanci. Ko smo prispeli nazaj v Scandiano, nas je čakalo še kar nekaj dela, saj smo v soboto v mestni graščini predstavili naše jedi. Pripravili smo jabolčno peno, ob kateri je bilo kar nekaj zapletov, ampak na koncu nam je uspelo. Bila je odlična. Ta večer ni bilo toliko ponočevanja, saj sta nas veter in neskončno dolga plaža utrudila. Jutranjemu zbujanju, vstajanju in kavici je sledila priprava še druge jedi. Z vso pozornostjo sta Blaž in Marko poprijela svoje pripomočke in kmalu je bilo vse pripravljeno za prevoz do graščine. Ker smo imeli še kar nekaj časa, smo si privoščili kratek sprehod po mestu, ki je prav očarljivo, in obilno kosilo. Vrnili smo se na kraj zločina in pripravili jedi. Zahvaljujoč Zavarovalnici Triglav smo bili usklajeno napravljeni. Predstavljali smo Racio Social, Uri Soča in društvo Auris, ki sodelujemo v projektu Prehod, v katerem razvijamo in v praksi preizkušamo pristope za lažji prehod mladih s posebnimi potrebami iz šole na trg dela. Vse to pa se je dogajalo v sklopu razstave likovnih del, slik, ki so jih naslikali učenci s posebnimi potrebami iz Češke. Naše jedi, lično pospravljene v krasnih lončkih, so ljudje sprva zaskrbljeno le pogledovali, saj so pričakovali, da jih morajo plačati. Ko pa so izvedeli, da jih predstavljamo in da je pokušnja brezplačna, so z veseljem in precej hitro pojedli kar vse! Veliko je bilo razlaganja, kaj katera jed je, v vseh jezikih, predvsem pa je bilo videti veliko oblizovanja in iskric v očeh. Zvečer smo imeli zabavo. In bila je odlična: mislim, da ne rečem preveč, če rečem, da smo se za trenutek počutili kot veliki otroci. Zadnji dan, v nedeljo, so bile v graščini organizirane delavnice, predvsem za otroke. Po kosilu smo se poslovili od organizatorjev in se odpravili proti domu. Vmes je padla ideja, da obiščemo kmetijo, kjer pridelujejo in predelujejo balzamični kis. Gospodinja Anna nam je prijazno razkazala kmetijo, ogledali smo si komaj skotene mucke in zajčke. Velika posest, kjer lahko najdeš svoj mir in užitek. Ko se je s polja vrnil gospodar Maurizio, nam je pokazal se ocetarno, poslopje, kjer predelujejo balzamični kis. Razložil nam je ves postopek in nam dal na pokušnjo različno stare kise: enoletnega, sedem- in štirinajstletnega. Marsikdo od nas se je takrat zaljubil v balzamični kis. Na pokušnjo smo tudi dobili različne domače marmelade. Seveda nismo mogli oditi, brez da bi nekaj odnesli s sabo.

Kar z malo težkim srcem smo se poslovili od tega raja na Zemlji in se odpeljali proti domu. Sredi noči smo prispeli v Kranj in se razšli. Obljubili smo si, da se kmalu vidimo in ponovimo kakšno podobno izkušnjo.

 

Jerica Kapus in Urška Cimperšek

 

»Za vsebino tega dokumenta je izključno odgovoren avtor in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališče Evropske unije«; »Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada«; Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 4. razvojne prioritete: »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, 4.1 prednostne usmeritve »Enake možnosti na trgu dela in krepitev socialne vključenosti«.

Kite festivalNa ogledu mestaOgled muzejaOgled grascineNasa ekipa-Slana miza--Sladka miza-

 

 

 

Racio SocialAURISUri socaslika EUMinistrstvo za delo druzino

Google prevod

Slovenian Croatian English French German Italian

Kontakt

Auris Kranj

Map-iconHuje 23/a

 
Clock  Uradne ure:
 
Pon: 15:00 - 19:00
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 777 036  
telephone-fax-icon  Tel/Fax  
(04) 235 14 70  
Phone-icon1  Telefon:
 
059 044 600  

Podružnica Jesenice

Ul. Staneta Bokala 4

 
Clock  Uradne ure:  
Tor: 09:00 - 13:00  
telephone-fax-icon  Tel/Fax:  
(04) 583 41 27  
Podružnica Tržič  
 Map-iconTrg svobode 10  
Clock  Uradne ure:  
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 908 550  

Podružnica Škofja loka

Map-iconKapucinski trg 4
Clock  Uradne ure:
Tor: 09:00 11:00
Sre: 14:00 16:00
Čet: 09:00 11:00
mobile-phone-cast-icon   Mobitel:  
041/ 777 036  

Prijavno okno



Koledar dogodkov

November 2018
N P T S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Anketa

Kakšna je spletna stran?
 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow