Dohodnina1Najlepše se zahvaljujemo vsem, ki ste nam v letu 2016 podarili 0,5 % dohodnine.

 

Stičišče Prehod

novo4

 

 

Logo

Glasilo društva

novo.gif  
Mala  
 PDF NOVEMBER 2017  

Novice društva

Projekti

Izvajamo

Glavni

Obiskalo nas je

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes93
mod_vvisit_counterVčeraj95
mod_vvisit_counterTa teden412
mod_vvisit_counterTa mesec1342
mod_vvisit_counterVsi1035455

Prisotni na spletu

Prisotni 115 gostov .

Statistika ogledov

Števec pogledov vsebine : 5580356
Sporočilo
  • Obvestilo o uporabi piškotkov

    Spletni portal uporablja piškotke za potrebe analize obiskov in za izmenjavo prispevkov.

Predavanje o jogi – 2. del

484V ponedeljek, 6. 5. 2013, smo imeli v društvenih prostorih drugi del predavanja o jogi. Predavala nam je ga. Helena Rovšek. Od začetka smo obnovili vse, kar smo izvedeli in si zapomnili v prvem delu predavanj. Tistim, ki niso bili prisotni na prvem delu, je na kratko prikazala jogijsko tehniko čiščenja nosnic. Nato nam je opisala tehniko čiščenja jezika in nam jo tudi prikazala. Ajurveda je veda o posamezniku, beseda v sanskrtu pomeni znanost življenja, ajur pomeni življenje, veda pa znanost oziroma znanje.

Po ajurvedi je vse sestavljeno iz petih elementov: zraka, vode, ognja, zemlje in prostora. Ajurvedsko izročilo pravi, da obloge na jeziku pokažejo prisotnost strupov v našem telesu. Bele obloge pomenijo, da na njem živijo milijoni bakterij. Študija je ugotovila, da slab zadah iz ust ni povezan z obolelimi dlesni, temveč z bakterijami, ki se nabirajo na zadnjem delu jezika. Te vsebujejo žveplo, ki se zaleze v zobne obloge in sluznico, in so vzrok slabega zadaha.

Tehnika čiščenja jezika – HRID DAUNTI

Čiščenje jezika je del vsakodnevne ustne nege praktikantov joge. Tradicionalno jogijsko besedilo pravi, da je čiščenje jezika ključno za ohranjanje zdravih zob. Umazanija, ki se nabira pri korenu jezika, ovira dihanje in povzroča slab zadah, zato bi vsakdo moral vsak dan očistiti jezik. Tehniko čiščenja jezika izvajamo s plastičnim ali srebrnim strgalom. Tako bomo stimulirali delovanje vseh organov. Energetski kanali, ki so v jeziku, so povezani s celim človeškim telesom. Prav tako bomo odstranili obloge bakterij na jeziku in s tem poskrbeli za boljše zdravje naše ustne votline. Ta tehnika čiščenja jezika je v 20. stoletju postala razširjena in dobro sprejeta v zahodnem svetu. Opisala nam je masažo celotnega telesa z oljem. Vedno jo izvajamo od vsakega prsta na stopalih nog proti srcu ter od prstov rok proti srcu. Postopek izvajamo, ko se zbudimo. Masira se celo telo, olja je več, vključuje dolge gibe in se imenuje AYURVEDSKA TERAPEVTSKA MASAŽA Z OLJEM (celo telo). Ta masaža terapevtsko deluje na celo telo, še zlasti na krvni obtok. Priporočajo jo pri utrujenosti mišic in napetostih posameznih delov, npr. vratu, hrbta, nog. Je zelo prijetna, gibi so močnejši in gredo globoko v tkiva in mišice. Masira se celo telo, tudi glavo in obraz, za sproščanje napetih delov, pomirjanje in razvajanje telesa. Po končanem masiranju se oprhamo. Učinek masaže je močna sprostitev in poživitev telesa. Priporoča se tudi starejšim ljudem. S sabo je prinesla, nam pokazala in dala za povohati ghi – kuhano in prečiščeno maslo, ki je ena temeljnih maščob v indijski kuhinji. To je živilo, ki je esenca kravjega mleka in se ga uporablja v mnoge različne zdravilne namene. Maslo ghi je uporabno tudi potem, ko je bilo shranjeno celih 100 let. Poleg tega vsebuje maščobe, ki najmanj obremenjujejo jetra. Poznamo ga tudi pri nas, imenujemo ga kuhano maslo in ga lahko kupimo na tržnici. Prodajajo ga v plastičnih lončkih in prepoznamo ga po značilni rumeni barvi. V kuhinji naših babic je bilo obvezna sestavina potice in drugih sladic, ki zahtevajo maslo. Kuhano maslo, ki ga dobimo na naši tržnici, pa je za razliko od indijske različice kuhano premalo, in čeprav ga bomo hranili v hladilniku, se bo pokvarilo. Uporabljamo ga lahko za vse jedi, ki zahtevajo maščobo. Sladicam da prefinjen okus, prav tako zelenjavnim in drugim jedem, kombiniramo ga lahko tudi z drugimi olji. Lahko pa se z njim tudi mažemo, saj je dobro kozmetično sredstvo, še zlasti pri težavah s suho kožo, ranah, ki se celijo, udarninah in opeklinah.

Čas na predavanjih je tako hitro potekel in Helena se je poslovila z obljubo, da se spet vidimo prihodnji mesec.

Alenka Dobnikar

472479488491503

Google prevod

Slovenian Croatian English French German Italian

Kontakt

Auris Kranj

Map-iconHuje 23/a

 
Clock  Uradne ure:
 
Pon: 15:00 - 19:00
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 777 036  
telephone-fax-icon  Tel/Fax  
(04) 235 14 70  
Phone-icon1  Telefon:
 
059 044 600  

Podružnica Jesenice

Ul. Staneta Bokala 4

 
Clock  Uradne ure:  
Tor: 09:00 - 13:00  
telephone-fax-icon  Tel/Fax:  
(04) 583 41 27  
Podružnica Tržič  
 Map-iconTrg svobode 10  
Clock  Uradne ure:  
Sre: 09:00 - 12:00
  14:00 - 16:00
Pet: 09:00 - 12:00
mobile-phone-cast-icon  Mobitel:  
041/ 908 550  

Podružnica Škofja loka

Map-iconKapucinski trg 4
Clock  Uradne ure:
Tor: 09:00 11:00
Sre: 14:00 16:00
Čet: 09:00 11:00
mobile-phone-cast-icon   Mobitel:  
041/ 777 036  

Prijavno okno



Koledar dogodkov

December 2017
N P T S Č P S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Anketa

Kakšna je spletna stran?
 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow